Lees hier alles over de onafhankelijke veiligheidsorganisaties

De keuze voor een bepaalde autostoel is voor iedereen anders. Maar wat voor iedere ouder voorop staat, is veiligheid. Je wilt er zeker van zijn dat je met een gerust hart achter het stuur zit en je kindje veilig achterin.

Volgens de wet moeten alle kinderen die in een auto reizen verplicht in een autostoeltje tot 12 jaar of tot 135 cm, naar gelang wat het eerste plaatsvindt. Baby’s moeten tot zij 15 maanden oud zijn in een achterwaarts gericht autostoeltje worden vervoerd. Dit biedt namelijk de beste bescherming voor het nekje en wervelkolom van het kindje. Om de beste keuze van een autostoeltje makkelijk te maken, gelden er wereldwijd voor elke leeftijdsgroep wetten en richtlijnen.

In Europa moeten fabrikanten van autostoeltjes voldoen aan de veiligheidsnorm UN R44/04 of i-Size (UN R129) naleven. Autostoeltjes dienen niet alleen aan wettelijke vereisten te voldoen, maar worden ook aan een zwaar testprogramma onderworpen zodat zekerheid bestaat dat kinderen bij een ongeval afdoende beschermd zijn.

Bij Maxi-Cosi voldoen we niet alleen aan de wettelijke vereisten; we gaan een stap verder. Onze kinderzitjes worden onderworpen aan strenge tests in de modernste faciliteiten, zodat je kind onderweg de best mogelijke bescherming krijgt.

Hoewel de standaard testsnelheid voor frontale botsingen 30 km/u is, voeren we onze tests uit bij 45 km/u. Daarnaast simuleren we extra botsproeven voor zijdelingse en frontale botsingen. Op basis hiervan hebben we innovatieve technologie ontwikkeld ter bescherming van kinderen bij een zijdelingse botsing.

Wat zijn het ICRT en de Stiftung Warentest?

Autostoeltjes worden elk jaar onafhankelijk getest en beoordeeld door het International Consumer Research & Testing (ICRT) consortium. Het ICRT is wereldwijd een toonaangevende organisatie die consumentenproducten beoordeelt. Het ICRT voert de autostoeltjestests uit in samenwerking met de mobiliteitsclubs ADAC, TCS, ÖAMTC, Consumentenbond, ANWB, Test-Aankoop en Test-Achats en de consumentenorganisatie Stiftung Warentest. De ADAC is een centrale testfaciliteit die bekendstaat als een van de belangrijkste testcentra voor autostoeltjes in Europa. De Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest wordt deels gefinancierd door het publiek om haar onafhankelijkheid te waarborgen en accepteert geen reclames en advertenties.

Hoe worden de autostoeltjes getest?

De criteria van de Stiftung Warentest hebben betrekking op veiligheid, gebruik, ergonomie en gevaarlijke stoffen en overtreffen de Europese standaardveiligheidseisen, zoals dat ook bij onze eigen strenge tests het geval is.

Veiligheid

  • Het autostoeltje wordt bij frontale en zijdelingse botsingen getest op veiligheid, stabiliteit en functioneren in combinatie met de autogordel.

Gebruiksgemak

  • Autostoeltjes worden getest op het risico van verkeerd gebruik en het gemak waarmee het kind in het stoeltje kan worden vastgegespt. Ook het installatiegemak, de gebruikshandleiding en de aanpassing van het stoeltje aan de grootte van het groeiende kind worden beoordeeld, evenals de snelheid waarmee de bekleding van het autostoeltje kan worden verwijderd en gereinigd.

Doelmatigheid en comfort

  • Het autostoeltje wordt getest op comfort en ergonomische kwaliteit, de hoeveelheid ruimte voor het kind, de ruimte die het in de auto inneemt, de zithouding van het kind en het algehele comfort.

Gevaarlijke stoffen

  • Autostoeltjes worden getest op eventuele gevaarlijke stoffen waarmee het kind in aanraking kan komen. Stiftung Warentest controleert de bekleding van het stoeltje onafhankelijk op gevaarlijke stoffen. Problemen die aan het licht komen, kunnen invloed hebben op het algemene resultaat.

Wat betekenen de scores?

De autostoeltjestests zijn zodanig ontwikkeld dat ze zo realistisch en onafhankelijk mogelijk zijn. De resultaten worden aangegeven met een score variërend van beste tot slechtste. De totaalbeoordeling wordt uitgedrukt in maximaal vijf sterren en vormt een handig hulpmiddel bij de keuze van het meest geschikte autostoeltje.